• Bij het hindernisparcours wordt ook samengewerkt door met z'n tweeën een stok vast te houden.

    Gerrit Steen

Kans op vallen en blessures verkleinen

NIJKERK Valincidenten onder ouderen vormen een maatschappelijk probleem. Meer dan 30% van alle 65-plussers valt één of meer keer per jaar. De gezondheidscentra in Nijkerk hebben enkele weken terug een cursus in het leven geroepen: Vallen Verleden Tijd. De cursus wordt, in samenwerking met judoschool Rebel, gegeven in het UVV-gebouw.

Gerrit Steen 

De cursus, waar elf enthousiaste ouderen aan meedoen, wordt gegeven door caesartherapeut Jacqueline Jordense en geriatriefysiotherapeut Anne de Vries en grotendeels gefinancierd door de gemeente Nijkerk in het kader van het Preventie Platform Publieke Gezondheidszorg.

Deelnemers worden met de opbouw en de begeleiding van de cursus geassisteerd door de buurtsportcoaches. Het materiaal is gesponsord door de Rabobank. De deelnemers betalen 50 euro voor de cursus, die bestaat uit tien lessen, vier valtrainingen bij de sportschool van Ad Rebel en zes trainingen met hinderniscircuit in het UVV-gebouw.

INCIDENTEN De cursus is bedoeld voor de fittere ouderen, de mensen die 15 minuten kunnen wandelen, vertelt Anne de Vries. ,,Uit onderzoek is gebleken dat beweegprogramma's die gericht zijn op het verbeteren van balans, spierkracht en mobiliteit het meest effectief zijn om valrisico's te verkleinen. Dit onderzoek levert ook op dat er bij de deelnemers een afname van het aantal valincidenten is van bijna 40%, plus een verbetering van kracht, verbetering van evenwicht en toename van vertrouwen om activiteiten uit te voeren." 

OMROLLEN Voor de training in het UVV-gebouw wordt een hindernisparcours uitgezet, waarbij de dagelijkse situatie wordt nagebootst. Zo zijn er zijn schuine hellingen waar de deelnemers overheen lopen en verplaatsen ze boekenkasten. Ook is er een wipwap. De eerste valtraining bij sportschool Rebel begon met ´losmaak´ oefeningen.

Jacqueline Jordense: ,,Daarna hebben ze geleerd hoe naar de grond te gaan en weer op te staan. Erg belangrijk om in nood hulp te kunnen inschakelen. Er werd op handen en knieën, met verschillende opdrachten, het omrollen geoefend, om in de praktijk bij een val breuken te voorkomen. Aan het eind van de les zag je al duidelijk vooruitgang. Ze konden aan het eind van de les allemaal omrollen en afslaan."

FOLLOW UP Anne de Vries besluit: ,,Eigenlijk moet er een soort van follow up komen, dat de mensen meer in beweging blijven, zodat ze ook meer activiteiten gaan ontwikkelen. Er worden veel activiteiten aangeboden in Nijkerk en het is de bedoeling dat ze hier ook meer gebruik van gaan maken."