• Drie boerenbedrijven en één landbouwmechanisatiebedrijf zijn te bezoeken tijdens Kijk achter de Staldeur. 

    Maranke Pater

Een kijkje nemen achter de staldeuren

NIJKERK Drie boerenbedrijven en één landbouwmechanisatiebedrijf doen op zaterdag 12 augustus mee aan het evenement 'Kijk achter de Staldeur'van LTO Veluwerand Gelderse Vallei. Tijdens Kijk achter de Staldeur mag iedereen een kijkje achter de schermen van het boerenbedrijf nemen, de dieren en hun verzorgers ontmoeten.

Maranke Pater

 

Evert Pleizier heeft met zijn gezin een bedrijf met melkkoeien aan de Nieuwe Voorthuizerweg 13. Hij woont al zijn hele leven op de boerderij. Tijdens Kijk achter de staldeur zal de familie Pleizier bezoekers veel vertellen over het bedrijf, de koeien en de kalfjes. Pleizier melkt de koeien in een melkput. Zijn melk wordt getransporteerd naar Leerdammer, waar er ter plekke Leerdammer kaas van wordt gemaakt. Tijdens het evenement zal een vertegenwoordiger van dat bedrijf bezoekers kaas laten proeven. Pleizier: ,,We verzorgen onze koeien goed, daardoor blijven de koeien lang op ons bedrijf lopen. Meerdere koeien hebben al meer dan 100.000 gegeven, en één daarvan zal te zien zijn op deze dag. Leden van de Uilenwerkgroep zullen wat komen vertellen over de kerkuilen die in een nestkast van de familie Pleizier huizen en over de weidevogels in de omgeving. De veearts en voerleverancier ABZ zullen ook aanwezig zijn. Naast de familie Pleizier zijn ook Evert en Elly Blokhuis in Nijkerkerveen te bezoeken aan de Schoolstraat 145. In 1994 heeft Evert het bedrijf met vleesvarkens gekocht. ,,Een klein gedeelte van het  varkensvlees verkopen wij rechtstreeks vanuit onze winkel. Daarnaast hebben wij een theetuin die brocante is ingericht door de Brocante stal."

Blokhuis koopt jonge biggen die in zijn bedrijf groot worden gebracht. Bijzonder aan het bedrijf is dat er wordt gewerkt volgens de regels van de Keten Duurzame Varkenshouderij. ,,Onze dieren worden traditioneel gehouden. Er worden wel extra eisen gesteld aan de manier waarop er met energie wordt omgesprongen, het medicijngebruik voor de dieren en het welzijn."

Tijdens Kijk achter de staldeur zullen er springkussens voor de bezoekende kinderen staan, er kan geknutseld worden en de varkenssaté van eigen varkens kan uitgeprobeerd worden. Iedereen mag bij de dieren en in de winkel kijken.

ZWARTEBROEK Dit  jaar doen Wim en Arianne Berkhof ook mee met hun melkgeiten. Zij hebben hun bedrijf aan de Platanenstraat 88 in Zwartebroek. Wim Berkhof: ,,We hebben het bedrijf net een jaar. We hadden hiervoor al twee jaar ervaring met melkgeiten en hebben we een grondverzetbedrijf gehad. We genieten van het houden van geiten, het zijn hele dankbare dieren." 

,,Wij hebben hier duizend melkgeiten. Als er kleine geitjes worden geboren blijven ze een week op het bedrijf, dan worden deze op onze opfoklocatie grootgebracht, een jaar later als ze hoogdrachtig zijn komen ze weer hier terug bij ons om een lammetje te krijgen en melk te geven. Bij ons is de hoofdtak het produceren van geitenmelk. We melken de geiten in een zij aan zij melkstal waar honderd geiten tegelijk gemolken worden. We kunnen 500 geiten per uur melken met 1 persoon.Onze geiten worden drie keer per dag gemolken. Bovenin de stal is een skybox zodat bezoekers van bovenaf naar dat proces kunnen kijken."

Kinderen worden deze dag op het erf volop vermaakt. Er is een weitje met kleine  geitjes er in. Iedereen mag een selfie maken met de geitjes.

KRUYF Als enige niet-boer doet de Kruyf landbouwmechanisatie BV mee aan Kijk achter de Staldeur. Het bedrijf zit al sinds 1933 aan de Appelsestraat in Nijkerk en heeft ook een vestiging in Aalten. Ries Brouwer: ,,Het bedrijf is ooit gestart door mijn grootvader. Bij ons zijn de nieuwste machines en de oudste machines die in het boerenbedrijf gebruikt worden te zien." Brouwer vindt het leuk om mee te doen aan Kijk achter de Staldeur. ,,Het is leuk om onze doelgroep te promoten. Mensen zijn uiteraard geïnteresseerd in de dieren op zo'n dag, maar het voer voor de dieren wordt gewonnen door landbouwers, iets wat met onze machines gebeurt. We willen tijdens deze dag de focus leggen op de veiligheid en mensen laten ervaren hoe belangrijk het is dat de bestuurder van een tractor hen kan zien als ze op de weg achter een machine lopen of fietsen. Met een activiteit in ons bedrijf laten we dit zien. Ook hebben wij nog een oude maaidorser staan waarmee wij spelt dorsen, dit doen we in samenwerking met 'de Trapakkers'."

 

Kijk achter de staldeur wordt van 10.00 uur tot 16.00 uur gehouden. De toegang is gratis, voor consumpties wordt wel een bijdrage gevraagd. Bij sommige bedrijven is parkeren met de auto lastig. Er kan vanaf elk bedrijf gestart worden. Routes zijn te vinden op www.kijkachterdestaldeur.nl of via Facebook @kijkachterdestaldeur