• Marly Klein met een aantal mede-dakeigenaren bij Smink Hoevelaken.

    Gerrit Steen

Dak van Smink Hoevelaken in productie

HOEVELAKEN Het burgerinitiatief Zon op Nijkerk is sinds vorige week ook in Hoevelaken productief. Nadat in Nijkerk het eerste dak met 204 panelen en achttien deelnemers begin dit jaar van start ging, was het zaterdag 8 juli de beurt aan wethouder Marly Klein om het eerste dak voor Hoevelaken officieel in bedrijf te stellen bij SMINK Hoevelaken aan de Stuwdam 22, gelegen op het bedrijfsterrein naast de Hogeweg, net over het spoor.

Gerrit Steen

Ook in Hoevelaken produceren inwoners nu gezamenlijk groene stroom met Zon op Nijkerk. ,,Na de informatieavond op 12 april is het allemaal zeer snel gegaan", aldus Lieske Duim, mede-initiatiefneemster voor Hoevelaken. ,,De aanmeldingen stroomden binnen en al snel kon de opdracht gegeven worden voor de plaatsing van 276 zonnepanelen." Daarom was afgelopen zaterdag een feestje te vieren met de ingebruikname waar natuurlijk de deelnemers, de dakeigenaren, de installateur én de wethouder bij aanwezig waren. Het betekent dat nu voor 21 huishoudens in Hoevelaken op dit dak de energie geproduceerd wordt.

IEDEREEN Het nieuwe burgerinitiatief Zon op Nijkerk wil zonne-energie voor iedere Nijkerker mogelijk maken. Het initiatief werd genomen door de Stichting Duurzaam Nijkerk. Herman Julsing: ,,Zonne-energie is niet voor iedereen mogelijk, maar wij willen er alles aan doen om het wel voor iedereen mogelijk te maken. Er zijn allerlei redenen waarom het soms onmogelijk is om zonnepanelen op je eigen dak te leggen. Jouw dak kan niet geschikt zijn vanwege de ligging van je dak ten opzichte van de zon. Sommige mensen vinden het ook niet mooi op hun huis. Het kan ook zijn dat je in een monument woont of dat je een woning huurt. Maar sommige mensen hebben er ook te weinig geld voor. Je dak vol leggen met panelen is een hele investering, hierbij kunnen mensen al meedoen met één paneel."

De coöperatie maakt gebruik van zogenoemde dakdonoren. Bedrijven hebben vaak grote gebouwen met platte daken die zeer geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Mensen die lid willen worden van de coöperatie kunnen dan die zonnepanelen kopen voor minder dan 300 euro per paneel. Julsing: ,,Als je niet zoveel geld hebt kun je gewoon één paneel kopen en toch profiteren van de voordelen. Later kun je dan weer panelen bijkopen."

15 JAAR ,,De coöperatie verkoopt de opgewekte energie en verdeelt de inkomsten na rato onder de deelnemers. Daarnaast krijgen deelnemers via de energieleverancier de teveel betaalde energiebelasting terug. De postcoderoosregeling maakt dit mogelijk en de teruggave is voor vijftien jaar gegarandeerd. In zes tot zeven jaar is de investering terugverdiend, na vijftien jaar beslissen de leden samen met de dakeigenaar wat er verder gaat gebeuren. Uiteindelijk past het oprichten van deze coöperaties ook in het beleid om de klimaatdoelstellingen te verwezenlijken en de uitstoot van CO2 terug te dringen." Zon op Nijkerk heeft twee daken in productie en alweer drie nieuwe daken in voorbereiding. Julsing: ,,Ook voor Hoevelaken zijn we druk bezig met inschrijvingen voor weer ruim 200 panelen op de andere helft van het dak van Smink. Inschrijven hiervoor kan nog. Hoevelakers kunnen zich melden als deelnemer en als dakeigenaar via www.zonopnijkerk.nl."