Commentaar: Samen Nijkerk een lastige opgave

Het leek een gelopen koers, de bouw van een nieuw zwembad en de sluiting van Bad Bloemendal en De Slag, maar deze week lijkt het voorstel zomaar te ontploffen. De VVD nam in maart 2013 het voortouw met een motie voor sluiting en nieuwbouw, omdat de kosten torenhoog zouden worden en er veel moest worden bezuinigd. Coalitiegenoot CDA ging schoorvoetend mee, zoals Joop van Ruler vorige week nog maar eens fijntjes opmerkte. Hij laat daarmee ruimte voor een andere koers. In december 2013 kregen de plannen voor nieuwbouw verder vorm. En geen haan die er naar kraaide. Niet in Nijkerk en niet in Hoevelaken.

Maar hoe je ook je best doet om je koers uit te leggen, inwoners laten zich niet zomaar sturen. Nu het besluit voor een nieuw zwembad op een oor na gevild leek, trappen inwoners stevig op de rem. Voor behoud van beide zwembaden. Niet onlogisch, want die baden hebben emotionele lading. Ze zijn na acties van de bevolking tot stand gekomen, zo'n 50 jaar geleden.

Wethouder Marly Klein neemt bijna angstvallig geen standpunt in, maar bracht wel haar dorpsgenoten in actie door wel een optie voor behoud van Bloemendal op tafel te leggen, maar de Slag ongenoemd te laten.

De coalitie wil vooral samen met de inwoners aan de slag. Dat blijkt een lastige opgave te zijn. Welk besluit er ook wordt genomen, de verhoudingen binnen de coalitie lijken er niet beter op te worden.

Henk Brinkman.

Label:

Zwembad