• Harry Koelewijn

Actiegroep wil buitenbad openhouden

NIJKERK Op social media als facebook en twitter woedt een heftige discussie over de vraag wat er met de zwembaden moet gebeuren. Er spelen twee zaken. De eerste handelt over de toekomst van beide zwembaden die er nu zijn in de gemeente.

Henk Brinkman

In het tweede geval draait het om de vraag of zwembadexploitant SRO uit Amersfoort gerechtigd is speeltoestellen uit het buitenbad van Bad Bloemendal te verwijderen en het buitenbad om te toveren tot een paintball-locatie.

In forse bewoordingen worden de acties van SRO op facebook gehekeld, waarbij ook de gemeente een veeg uit de pan krijgt. Er is een actiegroep in oprichting onder de naam 'Buitenbad Bloemendal moet open blijven'.

De actiegroep, die wordt gevormd door Nico Fiegen, Harry Hamstra, Marcel van de Berg en Henry Hamstra, wil dat het buitenbad van zwembad Bloemendal in ieder geval behouden blijft totdat de gemeenteraad een definitief besluit heeft genomen over de toekomst van de zwembaden.

De deelnemers aan de bijeenkomst van de gemeenteraad over de toekomst van de zwembaden bleken totaal verschillende uitgangspunten te hebben. Het werd een wat warrige discussie.

De bijeenkomst was aangekondigd als beeldvorming, waarbij raadsleden vooral luisteren naar de opvattingen van inwoners. Donderdag stond de toekomst van de zwembaden ter discussie. Aan tafel zaten inwoners van Nijkerk en Hoevelaken, maar ook van zwemvereniging Flevo. Ook aanwezig waren vertegenwoordigers van zwembadexploitant SRO.

De deelnemers hadden totaal verschillende uitgangspunten. De gemeenteraad heeft in 2013 besloten zowel Bad Bloemendal als De Slag in Hoevelaken te sluiten en in plaats daarvan een nieuw zwembad te bouwen op een centrale plek in de gemeente. Reden zijn de te verwachten hoge exploitatie- en onderhoudskosten van beide zwembaden over enkele jaren. De baden zouden sterk verouderd zijn. De wethouder heeft nu zes varianten op tafel gelegd waaruit de gemeenteraad mag gaan kiezen. Daarbij zit geen buitenbad en ook verder komt er weinig ruimte voor recreatief zwemmen

Zwem- en poloclub Flevo heeft meegedacht over een nieuw zwembad en heeft daar een variant voor op tafel gelegd, waarin de vereniging goed uit de voeten zou kunnen en daardoor weer zou kunnen groeien.

Maar en aantal inwoners van Nijkerk en Hoevelaken willen beide baden behouden. Bad Bloemendal zou moeten blijven met behoud van het buitenbad. En ook De Slag zou moeten blijven. Uit Hoevelaken werden handtekeningen overhandigd. Een andere Hoevelaker informeerde naar mogelijkheden voor verzelfstandiging en weer een ander riep op tot een referendum over de kwestie.

De meeste verwijten werden geuit in de richting van exploitant SRO dat doelbewust bezig zou zijn het voor zwemmers onaantrekkelijk te maken. SRO reageerde daar niet op.

De raadsleden constateerden dat nog veel informatie nodig is voor een definitief besluit kan worden genomen. Donderdagavond vergadert de commissie over de zwembaden. Om 20 uur in het stadhuis.

Label:

Zwembad