• Henry Hamstra

Actiegroep Bad Bloemendal zoekt steun voor referendum

NIJKERK De actiegroep Bad Bloemendal Blijft Bestaan overweegt een referendum te houden over de zwembadproblematiek in Nijkerk. Dat zei Nico Fiegen na het gesprek dat de groep vorige week vrijdag voerde met wethouder Marly Klein.

Henk Brinkman

Heel snel na het gesprek verspreidde Klein een persbericht waarin zij duidelijk maakte welk standpunt zij innam: ,, Het college voert de beslissing van de gemeenteraad uit. Dat betekent dat voor het college de locatie Spoorkamp niet ter discussie staat."

De actiegroep was hogelijk verbaasd door dat persbericht dat snel na het gesprek werd verspreid en reageerde met een eigen persbericht. Nico Fiegen stelde: ,, Toen we het verhaal lazen was ons duidelijk dat het de wethouder er duidelijk om te doen is haar verhaal zo snel mogelijk naar buiten te brengen. Een eenzijdig gemeenteverhaal dat absoluut geen recht doet aan wat wij hebben besproken en ingebracht."

De actiegroep Bad Bloemendal Blijft Bestaan (kortweg Comité B4) is op zijn zachtst gezegd verbaasd over het persbericht dat wethouder Marly Klein afgelopen vrijdag publiceerde na het gesprek van wethouder en een delegatie van het Comité. In het persbericht van de wethouder (te lezen op de site van deze krant) wordt het standpunt van het college weergegeven. Dat houdt in dat wordt vastgehouden aan de besluiten van de gemeenteraad van 2013 en 2015 om te komen tot nieuwbouw van een zwembad op De Spoorkamp en de sluiting van Bad Bloemendal en De Slag in Hoevelaken. Dat besluit wordt nader uitgelegd.

Comité B4 vindt dat een eenzijdig gemeenteverhaal dat geen recht doet aan wat er vrijdag is besproken. Nico Fiegen: ,,De lezer vindt niets terug van wat het Comité op tafel heeft gelegd." Daarom verspreidde het Comité een eigen persbericht. (Ook geheel gepubliceerd op de site van deze krant). Het Comité is verbaasd over de keuze voor een nieuw zwembad op een bedrijventerrein nabij een drukke weg en de spoorlijn en een bedrijf dat regelmatig stankoverlast veroorzaakt. ,, Wij weten dat veel Nijkerkers hier ook zo over denken en zijn bereid om hierover een volksraadpleging te houden om dat bevestigd te krijgen."

REFERENDUM Fiegen zei in een latere reactie dat het Comité B4 overweegt een referendum op stapel te zetten als daar genoeg steun voor blijkt onder de Nijkerkse bevolking. ,,We willen wel weten hoe de Nijkerkers er over denken. Voor een handjevol handtekeningen gaan we niet aan de slag. Als er overduidelijk steun is, gaan we daar natuurlijk vol tegenaan."

Het actiecomité wil het liefst dat het nieuwe zwembad wordt gebouwd op de locatie van het huidige zwembad Bloemendal. ,,Een mooier plekje bestaat er niet in Nijkerk. Er is een ligweide aanwezig en er zijn mogelijkheden voor een buitenbad, maar dat hoeft het huidige buitenbad te zijn. Dat kan ook met een schuifpui. Op het terrein van het huidige buitenbad kan dan gezocht worden naar andere mogelijkheden voor commerciële uitbating met een pannenkoekhuis of een slechtweeraccommodatie. Er is van alles mogelijk."

Centrale ligging van een nieuw zwembad is volgens het Comité een drogreden, want Hoevelakers krijgen, als De Slag zou worden gesloten een veel beter zwembad in Amersfoort dat dichterbij ligt dan een zwembad in Spoorkamp.

Nico Fiegen is uitermate teleurgesteld over de publieke reactie van de wethouder, die volgens hem een verkeerd beeld van het gesprek geeft: ,,Dat is temeer pijnlijk omdat we in het coalitieakkoord van het nieuwe college toch een hele andere toon menen te horen als het gaat om burgerparticipatie. Als wij zoals nu proeven dat onze inspanningen, suggesties, ideeën en idealen alleen maar worden gezien als lastig en niet als constructief dan weten we gelijk dat alle mooie woorden in het coalitieakkoord loos zijn en dat ze ons reeds na enkele dagen als water door de vingers glippen. Dan maar een nieuw zwembad op Spoorkamp (met ligweide!) en straks waarschijnlijk dure bungalows (nee, geen starterswoningen) op Bloemendal."

Reacties zijn mogelijk op Facebook: /Journo Nijkerk.

foto De actiegroep Bad Bloemendal Blijft Bestaan.

Label:

Zwembad