• Beiaardier Richard de Waardt

    vrij

Rotterdammer op de beiaard

14-07-2017, 13:50 | Lezersnieuws |

Datum:

donderdag 20 juli 2017, 20:00 tot 21:00

Locatie:

Nieuwstraat 9, Nijkerk
Parkeerplaats Tabakhuis
Nijkerk

Richard de Waardt is, samen met Geert Bierling, stadsbeiaardier van Rotterdam. Rotterdam beschikt over drie beiaarden: dat van de toren van de Laurenskerk, het grote carillon (63 klokken!) van het stadhuis en het beiaardje van de Pelgrimsvaderskerk in Delfshaven. Het is een uitdaging om op zulke verschillende instrumenten de populariteit van het klokkenspel te stimuleren. En van uitdagingen houdt De Waardt. Hij speelde bijvoorbeeld met trompetist Eric Vloeimans en het New Rotterdam Jazz Orchestra op een mobiele beiaard in concertgebouw "De Doelen". Met zijn vrouw Dina verheyden vormt hij het duo "Kampanula". Daarin brengen ze muzikale sprookjes en fabels tot leven in klokkentorens en theaters in de lage landen voor jong en oud. Deze zomer is er een waaier aan activiteiten te beleven rond de Rotterdamse klokkentorens.

Richard de Waardt studeerde aan de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denijn" in Mechelen, waar hij in 2010 het einddiploma "met grote onderscheiding" behaalde. Hij won verschillende eerste prijzen op internationale beiaardwedstrijden en geeft regelmatig beiaardconcerten in binnen- en buitenland. De Waardt speelt daarnaast als accordeonist in de groep "Kampa Kampa!". Deze brengt in een heel breed repertoire muziek die "swingt, ontroert, beweegt en leeft".

Interessant programma

Het programma voor donderdagavond 20 juli is evenwichtig samengesteld uit originele beiaardmuziek van minder dan een eeuw oud en bewerkingen van bekende composities als de "Rhapsody in Blue" van Gershwin en de "Bohemian Rhapsody" van Freddy Mercury. De Waardt kondigt ook nog een paar verrassingen aan in de programmapunten "Diverse thema's" en "Toegift..." Kortom een interessant programma!

Het concert is rustig en droog te beluisteren op de NKV-luisterplaats, bij het Tabakhuis, Nieuwstraat 9 en duurt van 20.00-21.00 uur. Het wordt door de NKV aangeboden aan de 4D-Architecten, de eigenaars van het Tabakhuis, die de prachtige ruimte voor de luisterplaats beschikbaar stellen.