• Jaap Zwart geeft op 1 augustus een concert in Nijkerk

    Henri van der Beek

Orgelconcert van Jaap Zwart met gedenkwaardige muziek

17-07-2017, 07:31 | Lezersnieuws |

Datum:

dinsdag 1 augustus 2017, 20:00 tot 21:15

Locatie:

Holkerstraat 1, Nijkerk
Grote Kerk
Nijkerk

Jaap Zwart geeft op dinsdagavond 1 augustus een concert op het Van Deventer-orgel in de Grote Kerk in Nijkerk. Hij speelt een boeiend programma met bekende en minder bekende werken, waarmee hij de Reformatie en de componisten Hendrik Andriessen en Albert de Klerk herdenkt.

Jaap Zwart is één van de telgen uit een muzikaal geslacht: de naam Zwart is dan ook nauw verbonden met de Nederlandse orgelwereld. Op dit concert speelt hij onder meer de Fantasie over het Lutherlied van de hand van zijn grootvader, de bekende organist Jan Zwart. Dit is toepasselijk in 2017, nu het 500 jaar geleden is dat Reformatie begon. Zwart speelt ook muziek van de Nederlandse componisten Hendrik Andriessen en Albert de Klerk, die respectievelijk 125 en 100 jaar geleden geboren werden. Verder klinken grote werken van Johann Sebastian Bach (Preludium en Fuga in a) en Felix Mendelssohn-Bartholdy (Sonate VI). Kortom: het programma, dat in zijn geheel te bekijken is op www.orgelnijkerk.nl, is afwisselend en de moeite waard om te beluisteren.

Jaap Zwart studeerde piano, orgel, en Theorie der Muziek aan verschillende conservatoria. Hij is actief als concertorganist en is een veelgevraagd begeleider, ook op de piano. Momenteel is hij ook theoriedocent aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag. Van zijn spel verschenen meerdere cd's. Als kerkorganist is Zwart verbonden aan de Grote Kerk in Hattem en de Grote Kerk in Harderwijk.

Het concert op 1 augustus begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar er wordt gecollecteerd bij de uitgang. Na afloop is er koffie en thee en kunnen de bezoekers en de organist elkaar ontmoeten en napraten.