• Arjen Leistra

    Persfoto
  • De Grote Kerk van Nijkerk met het Van Deventer-orgel uit 1756

    Henk van Boeijen

Arjen Leistra speelt grote orgelwerken in Nijkerk

04-08-2017, 12:11 | Lezersnieuws |

Datum:

dinsdag 15 augustus 2017, 20:00 tot 21:15

Locatie:

Holkerstraat 1, Nijkerk
Grote Kerk
Nijkerk

Het vijfde concert in de orgelserie van de Grote Kerk in Nijkerk is op dinsdag 15 augustus en wordt verzorgd door Arjen Leistra. Hij heeft een programma samengesteld met grote orgelwerken, waaronder Symhonie IV van Charles Marie Widor. Dit is bijzonder, want deze Frans-romantische muziek uit de 19e eeuw is lastig te spelen op het barokke orgel uit 1756.

Behalve dit grote werk uit de Franse romantiek, is ook de Duitse romantiek vertegenwoordigd met twee werken van Max Reger: het sfeervolle Kanzonetta & Scherzo (op. 47) en Dankpsalm (op. 145). Verder klinkt muziek van Johann Sebastian Bach, waaronder de niet zo bekende Orgelsonate I (BWV 535) en de zeer bekende en indrukwekkende Passacaglia (BWV 582). Met dit programma, dat in zijn geheel te vinden is op www.orgelnijkerk.nl, laat Leistra verschillende muziekstijlen en facetten van het orgel horen.

Arjen Leistra studeerde orgel en kerkmuziek aan de conservatoria te Rotterdam en Den Haag. Hierna vervolgde hij zijn orgelstudie bij Marie-Claire Alain in Parijs, wat aansluit bij zijn liefde voor Frans-romantische muziek. Hij voelt zich echter thuis in vele muziekstijlen. Als concertorganist komt hij in heel Nederland, maar hij concerteerde ook in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Italië. Tevens maakte hij concerttournees naar de Verenigde Staten. Sinds 2008 is hij organist van de Grote Kerk te Schiedam.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar er wordt gecollecteerd bij de uitgang. Na afloop is er koffie en thee en kunnen de bezoekers en de organist elkaar ontmoeten en napraten.