• pubble

    bdumedia

Koning

Wij vierden Koningsdag op het Molenplein in Nijkerk. Een dj draaide plaatjes en onze kinderen vermaakten zich prima op en om de springkussens. En als onze kinderen blij zijn, zijn wij het ook. Maar na een tijdje kregen we dorst… Eerst waren de flesjes water, cola en ijsthee van de snackbar in de buurt een prima oplossing (vorig jaar kozen we de supermarkt, weet ik nog). Maar uiteindelijk kregen we ook wel trek in een alcoholische versnapering. Dat bleek – als je niet op een terras zat – een lastiger opgave. Bij het restaurant aan het Molenplein gaf het personeel aan dat zij graag een buitenbar hadden neergezet, maar dat dat niet mocht. Daar zit een column in, dacht ik nog. Gelukkig hoefden we niet de hele middag droog te staan, we waren creatief genoeg om een oplossing te vinden, maar de vraag bleef hangen. Waarom mocht er op het Molenplein geen bier of wijn geschonken worden? Regelgeving? Of was er geen vergunning aangevraagd?

Inmiddels heb ik de Algemene Plaatselijke Verordening, de Drank- en Horecaverordening én de Drank- en Horecawet erop nageslagen, maar hoe het zit weet ik nog steeds niet. Hoewel ik nu denk dat wij mogelijk in overtreding waren, want 'het is voor personen die de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt verboden op een openbare plaats, die deel uitmaakt van een door het college aangewezen gebied, alcoholhoudende drank te gebruiken of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben'. Dat staat in de APV. Ik geef onszelf het voordeel van de twijfel. Misschien bevonden wij ons niet in aangewezen gebied. Bovendien is Koningsdag aangewezen als collectieve festiviteit. Geen idee wat dat betekent voor drankgebruik of de uitgifte daarvan, die aanwijzing lijkt vooral te slaan op ruimere normen voor geluid en licht. Vandaar die dj. De aangehaalde bepaling uit de APV gaat verder met een uitzondering en verwijzing naar artikel 35 van de Drank- en Horecawet. Daar zal ik je verder niet mee vermoeien.

Ik heb echt mijn best gedaan er chocola van te maken, maar ook na het lezen van de kleine lettertjes heb ik nog steeds geen idee waarom we vrijdag geen biertje of wijntje mochten drinken op het plein waar onze kinderen het zo naar hun zin hadden. Op het Plein mocht het toch ook? Daar was het ongetwijfeld net zo leuk en ook daar waren springkussens, maar toevallig hadden wij dorst op een ander plein. Aan wie of wat het ook lag, ik gun horecaondernemers op beide pleinen de ruimte hun klant koning te laten zijn. Zeker op Koningsdag.

Nelleke den Besten.